Uradi sam zid od staklenih prizmi

Uradi sam zid od staklenih prizmi

Zidovi od staklenih prizmi imaju osobinu svetlosne propustljivosti, sigurnosti, toplotne i zvučne izolacije a razne šare i boje daju mnogo mogucnosti za upotrebu u dekorativnom smislu. Staklenim prizmama se zida iako je staklo osetljiv materijal, ali zato se moraju poštovati odredjena pravila, da zbog pogrešne upotrebe ne bi došlo do saniranja. Ne treba koristiti staklene prizme za gradnju nosećih zidova.

Staklene prizme dolaze na tržište u raznobojnim nijansama i veličinama. Tako postoje dimenzije 19x19x8 cm, 24x24x8, 30x30x8. Osim toga postoje trokutaste, zaobljene, pravokutne.

zasto-kori_staklena_opeka_u_mortu_zagreb_podsljemensko_naselje_(7)

Prizme se mogu ugrađivati na više načina, ali je najpopularnija klasična ugradnja cementnim malterom i armaturom. Na ovaj način se grade ravni ili lučni zidovi u enterijeru ili eksterijeru.  Jedna zamerka klasičnom sistemu zidanja prizmi je to što prilikom gibanja i vibriranja zida fuge mogu da otpadnu.

Naravno to se dešava kada je zid pričvršćen sa tri stane ili kad je mnogo dugačak itd.Pored klasičnog načina postoje i savremeniji načini zidanja koje prate savremeni materijali. Sada ćemo da nabrojimo i opišemo sve načine ugradnje staklenih prizmi (staklene cigle,opeke).

Klasično zidanje

Prilikom ugradnje od materijala se koristi sitni pesak (nula), cement, armatura 6mm. Prizme se postavljaju na malter i zidaju se malterom s tim da se u otvore izmedju dve prizme ubacuje armaturna žica. U zavisnosti od veličine zida armatura može da se stavi i vodoravno i vertikalno. Za jednak razmak izmedju prizmi koriste se i distanceri koji jednako udaljavaju prizme i po vertikali i po horizontali. Nakon dovršenja zidanja reške se popunjavaju masom za fugiranje na bazi cementa. Uobičajene dimenzije staklenih prizmi su 190 x 190 x 80 mm, a razmak između svake prizme pri ugradnji treba da bude oko 10 mm.

klasika r_sil_h_43

Lepljenje silikonom

Lepljenje silikonom staklenih prizmi dolazi u obzir uz obaveznu primjenu okvira, nosivih armaturnih profila i drugih neophodnih djelova. Okvir se montira u unaprijed pripremljen građevinski otvor ili na mesto pregradnog zida, a nakon postavljanja svih staklenih prizmi, reške se ispunjavaju silikonskim kitom. Ovaj način izvodjenja dopušta upotrebu različitih profila za okvire – ovisno o podneblju gdje se konstrukcija izvodi. Ovaj način postavljanja primjenjiv je u unutarašnjem i spoljašnjem prostoru.

prizme r_sil_x_04

Staklene prizme na drvenoj konstrukciji

Staklene cigle se mogu montirati i na drvenoj konstrukciji – drveni okvir i prečke.  Sve se međusobno povezuje neprimjetnim metalnim spojnicama. Sistemje predviđen za unutrašnji prostor, i priprema se po meri za unaprijed odabranu dimenziju staklene prizme.

Drvo može biti u više boja, tamno i svijetlo, lakirano, ili površinski neobrađeno. Moguće je izvoditi samo ravne zidove.

wallkit_1 r_wal_h_02

Suvomontažni sistem METAL HIGH TECH

Staklene prizme na konstrukciji od aluminijskih profila su aluminijumski okviri i prečke, sve međusobno povezane neprimetnim spojnicama u unutrašnjosti. Sistem je predviđen za unutrašnji i spoljašnji prostor, a naručuje se po meri, za unapred odabranu dimenziju staklene prizme.
Isporučuje se površinski obrađen eloksirano u prirodnu boju aluminija. Za sada je moguće je izvoditi samo ravne zidove.

metal tus-kabine-od-staklene-opeke-12597-1

Multiplo sistem

izvođenje uz pomoću jednostranih kalupa koji se kombinuju u dva smera, a nakon postavljanja staklenih prizmi i armature zalivaju se mikrobetonom i jednostrano fuguju. Ovaj način je primenjiv naročito za podove i plafone kad se  prethodno pripreme gotovi staklobetonski paneli. Primjenjiv u unutarnjem i vanjskom prostoru.

4.0.1 r_mul_h_04 r_mul_h_02

Zidanje pur penom

Pur pena je savremeni materijal koji ima veliku primenu u gradjevinarstvu. Pored postavljanja prozora za koji se najviše koristi, može se koristiti i za zidanje i za lepljenje. U ovu svrhu se  koristi niskoekspandirajuća pena ct 84 ili neka druga niskoekspandirajuća. Ovakva pur pena se ne širi previše pa je zbog toga pogodna za zidanje da ne bi izlazila iz fuga.

 

Komentari

komentara