Tirkizna u enterijeru

Tirkizna u enterijeru

Tirkizna boja se u uređenju enterijera koristi u mnogo nijansi i tonova. Kao i drago kamenje i tirkizna boja je duboko ukorenjena u istoriju kao znak mira, harmonije i sreće. Stari Indijanci su verovali da tirkizna boja, ili kako su je oni zvali boja padajućeg neba, tera zle sile i amajlija je za dobro zdravlje.

Tirkizna boja daje energiju enterijeru i pruža spokoj i zadovoljstvo. Iako neki smatraju tirkiznu bojom leta, ona je adekvatna za bilo koje godišnje doba. Bilo da je riječ o tamno ili svetlo tirkiznoj, ona je u stanju da bude osnovna boja svakog enterijera. Očigledan mamac kod izbora tirkizne boje je da ona stvara romantičnu sliku zlatnih plaža i tirkiznih boja mora. Upotreba tirkizne kao osnovne boje, ili kao prateće, ima za cilj da upravo ovu idiličnu sliku prenese u vaš dom. Ona će se odlično uklopiti u klasičnom stilu ali biće prekrasna i u nekom modernom enterijeru.

Ovu boju najčešće biraju osobe koje sebe vide kao posebnu, izuzetnu ili odabranu.

tirkizna boja (3)tirkizna_10 tirkizna boja (5)

Upotreba svijetlih ali jakih nijansi tirkizne boje mestimično, ponavljajući je na nekoliko mesta daće osećaj elegancije i izbalansiranosti. Upotreba vaza, zdela, posuda, jastuka, zavesa, tepiha, … u tirkiznoj boji je jednostavan i jeftin način da unesete tirkiz u svoju sobu. Kod uspešne primene tirkizne  najbitnije je upotreba čiste, svijetle boje. Eventualna zaprljanost boje neće izgledati toliko dobro.

 

tirkizna boja (14) tirkizna boja (11) tirkizna boja (16)

Tirkiznu kombinujte sa smeđim tonovima za vintaž izgled. Ako želite da oživite plažu kod kuće upotrebite satensko belu. Narandžasta je jedna od onih boja koje prosto zaslepljuje kada je stavite uz tirkizne i akva tonove u beloj sobi. Za holivudski šik izgled posegnite za zlatnom i crno-bijelom u kombinaciji sa tirkiznom bojom.

tirkizna boja (15)tirkizna_3 tirkizna_8 

Komentari

komentara