Tabure od automobilske gume

Tabure od automobilske gume

U vremenu automobilizma stare istrošene gume se često nalaze u skoro svakom domu. Uglavnom nam zauzimaju mesto i smetaju u podrumu, tavanu i ostavi i jedino od rešenja  za taj problem je bacanje gume.Ali pored toga gume se mogu iskoristiti za razne druge stvari. Jedna od ideja koju ćemo ovde da Vam predstavimo je tabure za sedenje.

Pošto se guma opere i očisti, na gornji deo gume se ušrafi ili zalepi (najbolje oba) iverica isečena po meri gume. Na donjem delu može da se isto tako ugradi iverica samo ako se planira ugradnja nožica. Ako nožice ne stavljamo ne mora se ugradjivati iverica i donji deo gume može biti prazan. Posle formiranja čvrste konstrukcije pristupamo lepljenju kanapa. Za ovu namenu pogodnije su letnje čvršće gume koje se manje savijaju i transformišu. lepljenje kanapa može se obaviti kao na slikama dole raznim sredstvima. Najbolji je klasičan lepak Sintelon ili Tigar-pirot a može i pištoljem za lemljenje plastike. Kanap se umotava krug po krug sve dok se ne dodje do donjeg dela taburea. I tu je poso gotov.

Statistike kažu da svake godine oko 55 miliona starih guma završi na deponijama, ili se nelegalno baca pored puteva i privatnim posedima. Gume predstavljaju veliki problem za životnu sredinu. Njih je teško reciklirati jer ovaj proces zahteva puno energije i pri njemu se u atmosferu ispustaju štetne materije, a da bi se guma razgradila potrebne su stotine godina.

uradi-sam-tabure-od-automobilske-gume_01uradi-sam-tabure-od-automobilske-gume_00uradi-sam-tabure-od-automobilske-gume__02 uradi-sam-tabure-od-automobilske-gume__03

Ako vam je ceo postupak izrade gore naveden komplikovan postoji još jedna varijanta koja je prikazana na slici ispod. Umesto lepljenja kanapa gume se mogu obojiti a na sedalnom delu taburea stavlja se isto iverica po meri gume koja je tapacirana tekstilom.

537210_468333463227829_78445153_n

uradi-sam-tabure-od-automobilske-gume__04

 

SVIDJA VAM SE OVAJ ČLANAK? KLIKNITE  ”Svidja mi se”  I PODELITE GA NA FACEBOOKU. POMOZITE DA I DRUGI MOGU DA VIDE. HVALA! 

Komentari

komentara