Kamin Jelene Karleuše – uradi sam

Kamin Jelene Karleuše – uradi sam

Poznata estradna zvezda Jelena Karleuša je izrazila želju za kaminom u svom luksuznom apartmanu na Dedinju. Arhitekta Sonja Brstina, koja je uradila celokupan enterijer stana, dizajnirala je i ovaj kamin sa ložištem na bio gorivo.

Ako i vi želite kamin u vašoj dnevnoj sobi ali ne znate kako se on pravi došli ste na pravo mesto. UredjenjeStanova.rs vam donosi članak o izradi kamina za koji nije potreban dimnjak.

Novi kamini imaju ložište na bio gorivo za koji nije potreban odžak i dimnjak. Osnovni materijal za izradu je gips (gipsane ploče i gipsani ukrasni elementi), granitno jezgro kamina i limeno ložište.

jelena-karleusa-kamin

klasicni-kamin-01 klasicni-kamin-02

 

Način gradnje kamina u 10 koraka

klasicni-kamin-tok-01

1. Na zidu izvucite tačne dimenzije kamina: baza, spoljnje linije i središte kamina. Na izvučene pravce se postavite aluminijumske profile i vežite iz za zid. Savetujemo da se baza (postolje) kamina izrađuje sa obaveznom ojačanom konstrukcijom. Aluminijumske profile počnite da oblažete gipsanim pločama.

2. Celokupna konstrukcija kamina izrađuje se od vatrootpornog gipsa. Ove gipskartonske ploče se izrađuju u crvenoj boji. Tačno isečeno delove prvo montirajte na bočne strane kamina.

3. Zatim, gips pločama obložite prednji deo kamina.

4. Formiranje potrebnog oblika se postiže dodatnim rezanjem ploča nakon vezanja za profile

klasicni-kamin-tok-025

5. Kaminska konstrukcija se zatvara i sa gornje strane ojačanim profilima.

6. Tačnost vertikalnosti i horizontalnosti tokom celog rada se provetava libelom.

7. Isečene ivice ploča tokom gradnje se čiste i obrađuju.

8. Konačno, vatrootpornim gips-kartonskim pločama se dobija kutijasta konstrukcija kamina sa obaveznim ojačanim delovima: postoljem i gornjom pločom kamina.

klasicni-kamin-tok-03

9. Preporučujemo da se nakon formiranja konstrukcije uzmu tačne mere za granitno jezgro kamina. Granitno jezgro i limeno ložište, prema vašim merama, mora da izvede specijalizovana firma za kamine koja posteduje sve ateste za ovu vrstu radova.

10. Na kutijastu formu kamina lepe se gipsani dekorativni elementi koje izrađuje gipsar u kalupima a prema merama kamina. Pojedine dekorativne elementi se moraju praviti po meri kao što je slučaj sa stubićem u našem slučaju dok se ipak neki mogu kupiti i kao gotovi fazonski komadi. Na prednji deo kamina postavljenjo je pokretno zaštitno staklo.

Nakon završetka kompletne konstrukcije sledi farbanje i šmirglanje i kamin je gotov.

klasicni-kamin-07 klasicni-kamin-08

  

Komentari

komentara