Kafa – motiv u enterijeru kafića

Kafa – motiv u enterijeru kafića

Kompanija Strauss Adriatic u svom sedištu u Šimanovcima otvorila je kafić jedinstvenog koncepta u kom konzumiranje kafe dobija sasvim novi nivo i pretvara se u jedinstvenu umetnost uživanja. Koncept kafića zasnovan je na ideji opremanja enterijera jedinstvenim konceptualnim i vizuelnim sadržajem koji prostor pretvara u mesto na kom nastaje čarolija iz šoljice kafe i na pravi način dočarava strast prema kafi i vrednosti brenda Doncafé!

Inspiracija za dizajn potekla je od univerzalne vizuelne asocijacije na kafu – jutene vreće pune svežih zrna kafe. Svi elementi u kafiću upotpunjuju doživljaj sveta kafe – lusteri  i stolovi u obliku zrna kafe, zidovi koji odražavaju oblik džakova kafe i snažan miris Doncafé Professional espressa, jedinog brenda espresso kafe koji se proizvodi u Srbiji. U bojama zemljanih tonova, čitav prostor pruža prijatan ugođaj ispijanja omiljenog napitka i konzumiranje espressa podiže na viši nivo, pretvarajući ga u jedinstvenu umetnost uživanja.

Doncafe_kafic_u_sedistu_kompanije_u_Simanovcima_(4) Doncafe_kafic_u_sedistu_kompanije_u_Simanovcima_(5)

Ceo objekat se sastoji od stotina komada drveta, koji su svi posebno izmereni, projektovani, isečeni i sastavljeni. Enterijer potpuno odgovara svojoj svrsi  – uživanju u kafi. Korišćena je paleta zemljanih tonova kao i motivi ovog omiljenog napitka. Lusteri su napravljeni u obliku zrna kafe kao i stolovi, dok su zidovi dobili organski izgled pa liče na džakove. S obzirom da su zrna kafe sastavni deo vreće sa kafom, veliki kandelabri koji vise sa plafona obloženi su drvetom, što im daje oblik zrna kafe, dok halogene lampe na plafonu obezbeđuju dodatno osvetljenje.

Doncafe_kafic_u_sedistu_kompanije_u_Simanovcima_(1)

Doncafe_kafic_u_sedistu_kompanije_u_Simanovcima_(6)

Stolovi i viseći lusteri predstavljaju zrna kafe poređana asimetrično, kako bi posetioci imali utisak da se nalaze unutar vreće kafe. Organski oblik unutrašnjosti jutene vreće ostvaren je zahvaljujući upotrebi drveta debljine dva do četiri centimetra, poređanih u formi lamele.

Zidovi organskih oblika čine najveći deo objekta i pružaju jedinstven osećaj sedenja koji se razlikuje od svih drugih u svakodnevnom životu. Njihova funkcija je dvostruka – dekorativna i funkcionalna.

Doncafe_kafic_u_sedistu_kompanije_u_Simanovcima_(13)

Doncafe_kafic_u_sedistu_kompanije_u_Simanovcima_(16)

Oblik šanka takođe igra važnu ulogu u samom funkcionisanju kafića. Spoljašnji perimetar je obložen organskim slojem od komada drveta debljine 4 cm i održava i opisuje dinamičnost samog šanka. Zidovi šanka su organskog oblika, u boji vreća kafe i obloženi drvetom, dok su stubovi između njih presvučeni materijalom od kojih se prave vreće za kafu. U projektu je korišćena i iverica debljine 2 cm i 4 cm, a da bi se dobio željeni organski oblik. Svi komadi iverice su obrađeni zasebno a potom spojeni u celinu.

Doncafe_kafic_u_sedistu_kompanije_u_Simanovcima_(14)

Doncafe_kafic_u_sedistu_kompanije_u_Simanovcima_(18)

Kafić je predviđen kao udobno mesto za zaposlene i poslovne partnere kompanije, a koje u potpunosti odražava jedinstvenu umetnosti uživanja u kafi, kao i simbolizaciju brenda Doncafé Professional espresso onako kako ga zaposleni i korisnici vide. Kafić je je otvoren 25. novembra 2013. godine, u vreme održavanja konferencije o espreso kafi u Beogradu, u organizaciji Industrije kafe Italije. Svi učesnici konferencije, a među kojim su i relevantni predstavnici ovog sektora – ugostitelji, proizvođači i distributeri espreso kafe u Srbiji, baristi i profesori sa Univerziteta za proučavanje kafe iz Trsta imali su prilike da se upoznaju sa svetski jednistvenim enterijerom ovog kafića.

Doncafe_kafic_u_sedistu_kompanije_u_Simanovcima_(22)

  

Komentari

komentara