4 predloga za dizajn prostora iznad radne ploče u kuhinji – prvi deo

4 predloga za dizajn prostora iznad radne ploče u kuhinji – prvi deo

Nakon što ste opremili kuhinju i kuhinjske elemente, vreme je da se razmisli kako ukrasiti zid iznad radne ploče, odnosno izmedju gornjih i donjih elemenata. U 90% domova nema mnogo razmišljanja na ovu temu i ovo mesto u kuhinji zauzimaju keramičke pločice. Ali pored toliko poznatih keramičkih pločica postoje još dosta drugih interesantnih detalja koji mogu da se iskoriste i da učine vašu kuhinju interesantnijom i lepšom. Sada ćemo nabrojati neke od njih.

1. Obojeno staklo kao pozadina iznad radne ploče

Obojeno staklo je veoma dobar i funkcionalan predlog za ukrašavanje moderne kuhinje čiji su frontovi uradjeni u poliuretan sa polusjajem ili visokom sjajem. Staklo, koje je glatka i sjajna površina, daje efekat glamura i nezobilazni je deo modernog uredjenja enterijera. Pored toga postavljeno iznad radne ploče kuhinje, staklo se  lako  održava i čisti. Prilikom ugradnje najbolje je sele komad stakla montirati na zadatu površinu bez sastava. Naravno to je moguće ako površina nije preterano duga. U slučaju većih dužina kuhinje moguće je i ugraditi staklo iz dva dela.

Staklo je danas moguće nabaviti u svim bojama. Pojedina su gotova obojena dok druga mogu da se farbaju u boju koja se izabere. Na tržištu postoje i druga dekorativna stakla kao na primer staklo sa šljokicama koje je prikazano na trećoj slici ispod.

ideje za površinu iznad radne ploče u kuhinji  (3)ideje za površinu iznad radne ploče u kuhinji  (34)Kitchen-Of-the-Month-1

 

2. Boja po kojoj se piše – boja za školske table

Boja po kojoj može da se piše kredom (boja za školske table) je veoma neobična i interesantna ideja za ukrašavanje kuhinje. Boja za ovu namenu ima vrhunske perive karakteristike i može po njoj da se piše bilo kojom kredom. Obično je na akrilnoj bazi mada na tržištu mogu da se nadju i uljane.  Što se tiče održavanja može da se pere deterdžentima kao i pločice. Površina okrečena ovom bojom može da se koristi za pisanje recepata, poruka ukućanima, zanimljivih šala, napomena, za crtanje itd.

boja za školske table - pozadina iza radne ploče u kuhinji (3) boja za školske table - pozadina iza radne ploče u kuhinji (8)boja za školske table - pozadina iza radne ploče u kuhinji (1)

3. Tapete pozadina iznad radne ploče

Tapete imaju jednu dobru prednost u celoj ovoj priči a to je da se mogu naći u raznim bojama i motivima. Danas je izbor tapeta toliko veliki da retko ko može da kaže da nije našo nešto po njegovom ukusu. Jedna stvar koja mora da se ispoštuje kod ugradnje tapeta u kuhinji je da posle ugradjene tapete mora da se postavi providno staklo preko tapete. Tapete jesu perive (neke manje ,neke više) ali nisu toliko da bi zadovoljile perivost koja je potrebna za kuhinju. Pored perivosti staklo daje dodatnu lepotu enterijeru kuhinje. Na prvoj slici ispod vidimo tapet zalepljen do plafona a staklo  je postavljeno samo u visini oko pola metra zbog perivosti.

tapete kao pozadina u kuhinji iznad radne ploče (1) tapete kao pozadina u kuhinji iznad radne ploče (3)tapete kao pozadina u kuhinji iznad radne ploče (2)1

 

4. Mozaik pločice

Mozaik pločice  se ne retko sreću u našim kuhinjama. Pored dekoracije kuhinja dosta su zastupljene i u kupatilima. S obzirom da su često iz više boja, u jednobojnim kuhinjama dolaze do posebnog izražaja i daju dobar efekat. Mozaik pločice se izradjuju od raznih materijala. Od stakla, kamena, metala, plastike itd. Svi ti materijali mogu znalački da se usklade u postojeći ambijent i da doprinesu lepoti vaše kuhinje. Na prvoj slici je klasičan stakleni mozaik, na drugoj sedefasto sjajni, na trećoj mozaik sa više dimenzija i na četvrtoj opet stakleni mozaik.

mozaik pločice u kuhinji (8)mozaik pločice u kuhinji (1)mozaik pločice u kuhinji (5)mozaik pločice u kuhinji

USKORO JOŠ JEDAN ČLANAK SA PREDLOZIMA NA OVU TEMU.

DA LI VAM SE SVIDJA OVAJ ČLANAK? AKO JE ODGOVOR “DA” KLIKNITE  ”SVIDJA MI SE”. HVALA 

Komentari

komentara