3D štampač kuća – revolucionarno zidanje

3D štampač kuća – revolucionarno zidanje

 

Revolucionarni robot profesora Behrokha Khoshnevisa sa Univerziteta Južne Kalifornije može isprintati celu dvospratnicu u samo 24 sata. Ova tehnologija razvijena je na kampusu u Los Anđelesu, a nedavno je zainteresovala NASA-u kao i nekoliko velikih građevinskih kompanija. 3D štampač koji je osnova za izgradnju to jest printanje kuće zasnovan se na načelima slojevitog štampanja velikih objekata primenom procesa contoure craftinga.

Kako-odstampati-kuću-za-24-sata-slika2-505x295 Kako-odstampati-kuću-za-24-sata-slika4-505x378

3D štampač ima dve dizalice koje imaju ulogu “ruku” te prečku koja nosi glavu za ispis. Štampač se kreće po pruzi koje su postavljene oko lokacije gradnje pa tako može da radi na svim delovima kuće istovremeno. Profesor Khoshnevis uveren je da ovakav štampač može da izgradi celu dvokatnicu u manje od 24 sata. Pre početka štampanja kuće potrebno je postaviti temelje i dovratnike, a u zavisnosti od visine prozora i okvire za prozore. Ostatak procesa je uglavnom automatizovan pa se u vrlo kratkim rokovima dovršava izgradnju stambene jedinice.

Inovativna tehnologija 3D ispisa velikih struktura mogla bi unese revoluciju u građevinsku industriju i pomoći u zadovoljenju rastuće potražnje za stanovanjem širom sveta. U međuvremenu, NASA je profesoru Khoshnevisu dala financijsku potporu za početak eksperimentisanja izgradnje sličnih struktura na Mesecu.

SVIDJA VAM SE OVAJ ČLANAK? KLIKNITE  ”Svidja mi se”  I PODELITE GA NA FACEBOOKU. POMOZITE DA I DRUGI MOGU DA VIDE. HVALA!

  

Komentari

komentara